zondag 6 juli 2014

AD(H)D en Ritalin, of is er meer?

Het lijkt wel of er een nieuwe epidemie is. Veel kinderen hebben last van AD(H)D problematiek, of zou het zo zijn dat hun omgeving last heeft van hun manier van zijn? Deze kinderen hebben een andere informatieverwerking en op de een of andere manier is de gangbare manier van leren en communicatie voor hen niet geschikt. Er is in iedergeval veel frustratie voor beide partijen. Maar is iedereen in deze chaotische wereld niet op zoek naar meer rust? Zou AD(H)D een signaal voor een nieuwe behoefte zijn of een soort 'oplossing', omdat er nog geen betere manier is om de stress en de prikkels van deze wereld aan te kunnen?

Wel of geen Ritalin?
In dit artikel wil ik niet oordelen en ook mijn mening over medicijngebruik is niet zo van belang. Wel denk ik dat er een grote behoefte is aan meer balans en ondersteuning.
Vele ouders en leerkrachten zijn ten einde raad, dan maar toch Ritalin? Wat is er met deze kinderen? Hoe moeten we helpen? Hoe kunnen we hulp krijgen? Er is veel opspraak over. Veel kinderen lijken baat bij te hebben bij Ritalin en worden rustiger van de medicatie en kiezen er soms heel bewust zelf voor. Toch knaagt het gevoel... Wat is het effect van deze medicijnen op het langere termijn? Daar zijn de onderzoeken nog niet echt duidelijk over. De bijsluiter liegt er ook niet om. Ritalin lijkt een laatste redmiddel, of is er toch meer?

Knelpunten
Als gezinscoach begeleid ik momenteel een pubergezin met AD(H)D problematiek. Zowel vader, als de jongste dochter en zoon hebben de diagnose: ADHD. Ritalin is bij de jongste ingezet, maar na school is het middel ook uitgewerkt en niet inzetbaar in verband met de bijwerkingen voor de nacht. Ouders vinden het moeilijk om hun kinderen goed te begeleiden. Vader kan zich niet goed concentreren op de noden van zijn vrouw en kinderen, omdat de prikkels voor hem zelf al veel zijn in de chaotiek van de dag. Zoonlief zit het liefst achter de computer als hij thuis komt van school en ook dochter en vader vertonen vluchtgedrag in mediavermaak en zijn voornamelijk reactief bezig. Dit alles veroorzaakt nogal wat knelpunten, omdat dingen die noodzakelijk zijn om te doen (huiswerk, taken, persoonlijke verzorging etc) vaak niet (op tijd) worden gedaan. Moeder voelt zich gefrustreerd en onmachtig om alles aan te moeten sturen en stuit ook vaak op verzet.

Mogelijkheden en verwachtingen
Ik weet dat deze schets voor veel gezinnen heel herkenbaar is. Mijn inziens is er steun nodig in de knelpunten en duidelijkheid in de mogelijkheden en onmogelijkheden, zodat de verwachtingen kunnen worden aangepast. De concentratieproblemen, de moeite om zelf structuur aan te brengen en de behoefte aan vermaak en sturing is meestal wel zichtbaar en vaak ook erg vermoeiend voor een ander.
Er zijn een aantal dingen die mij zijn opgevallen en wat goed helpt om dit soort kinderen/mensen (ADHD getypeerde mensen) beter te laten functioneren bij knelpunten en dat is o.a. automatiseren en innerlijke motivatie. 
Automatiseren geeft rust. Denk maar aan je eerste autorijles, wat een stress, hoe zou je alles ooit kunnen onthouden? Maar doordat we in staat zijn te automatiseren, rijden we na 3-6 maanden (meestal zonder na te denken) vanzelf naar ons werk en naar huis. Als er een duidelijk ochtend, middag en avondstructuur wordt geautomatiseerd, dus elke keer dezelfde handelingen, op dezelfde manier en volgorde, kan de stress en dus de overprikkeling hierin enorm verminderen. 
Een ander belangrijke mogelijkheid is kijken naar de innerlijke motivatie van het individu. Aangezien het reactieve karakter van AD(H)D personen, is het belangrijk om te weten waarom iemand handelt zoals hij/zij doet. Veel handelingen komen voort vanuit het vooruitzicht van het resultaat. En daar is ook gelijk een onmogelijkheid. Als dat resultaat niet wordt verwacht, zal er niets gebeuren. Dit kan zijn omdat er geen duidelijkheid is over hoe het kan gaan lukken, of de prikkel is niet sterk genoeg om belangrijk gevonden te worden, omdat andere prikkels deze 'overschreeuwen'.
Ik denk dat men veel verwachtingen t.o.v. anderen heeft, omdat men veelal denkt dat iedereen kan en zal reageren zoals er sociaal en maatschappelijk wordt verwacht. Als je aan die norm voldoet ben je 'normaal'. Maar iedereen is anders en heeft andere behoeften, is het niet veel logischer en socialer en maatschappelijker om te kijken naar de behoeften en mogelijkheden van anderen? Misschien is ADHD een ziektesymptoom van de maatschappij en een roep om bewuster en meer relaxed om te gaan met de verschillen van elkaar. Diversiteit zorgt voor meer creativiteit en groei, of staan we daar steeds minder open voor en denken we wel te weten hoe het 'hoort'. 

Natuurlijke ondersteuning
Oplossingen zoals ZVON en LTO3, andere voeding en voedingssupplementen zijn allemaal inzetbaar om de prikkelgeleiding beter te katen verlopen. Het is goed om te vinden wat werkt, ook hierin is iedereen anders en uniek. In mijn Gezinscoach praktijk werk ik graag ondersteunend met essentiële oliën, die ook hier erg goed inzetbaar zijn. We hebben Doterra's 'IN TUNE' een mix die helpt om beter te focussen. Mijn aanbeveling is om die olie tijdens 'het huiswerk maken' dmv een diffuser in de lucht te brengen. (Zou het ook goed doen op school.)
Bij het avondeten en in de avond zou ik 'SERENITY' inzetten, omdat die rustgevend, kalmerend en  harmoniserend werkt en een gevoel van welzijn en ontspanning zal bewerkstellingen. Ook ondersteunend voor een betere nachtrust. Het heeft een positieve invloed op het cardiovasculaire systeem en het ademhalingssysteem.
Serenity is een samengestelde mix van essentiële oliën Lavendel, Marjoram, Roman Chamomile, Ylang Ylang, Sandelhout en Vanille die zorgt voor een subtiel aroma.

Essentiële oliën zijn vluchtige, aromatische verbindingen die worden gevonden in zaden, schors, bladeren, stengels, wortels, bloemen en andere delen van planten. Essentiële oliën hebben door de eeuwen heen bewezen enorme geneeskrachtige kwaliteiten te bezitten, die voor een breed scala aan gezondheidsproblemen kunnen worden ingezet. Hiervoor heb je wel essentiële oliën van hoge kwaliteit nodig. dōTERRA's essentiële oliën met een CPTG® Certified Pure Therapeutic Grade® vertegenwoordigen de meest veilige en pure en effectieve essentiële oliën die momenteel verkrijgbaar zijn. Deze oliën zijn vakkundig gedestilleerd uit planten uit de gehele wereld, om zo de meeste voordelen te verkrijgen.

Wist je dat essentiele olie vetoplosbaar is en daardoor kan doordringen tot de celmembranen, zelfs als deze verhard zijn geworden door zuurstofgebrek? Essentiele olie kan elke cel van het lichaam binnen 20 minuten bereiken en wordt dan zoals andere natuurlijke voedingstoffen gebruikt ter bevordering van onze gezondheid.

Als gezinscoach kan ik ook jouw gezin helpen in de begeleiding waarover ik hierboven heb gesproken. Maak gerust een afspraak! Info@goudenhorizon.nl
Kijk voor meer info ook naar het artikel op mijn website: http://goudenhorizon.nl/index.php?page=adhd_e_d



Geen opmerkingen: