zondag 8 augustus 2010

Geduld is een schone zaak


Dit plantje (Impatiens) kennen we ook als het Vlijtig Liesje. Haar energie geeft een enorme werklust maar ook geduld en zachtmoedigheid. Herken je misschien jezelf hierin? De andere kant van deze deugden zijn frustratie en ongeduld, want als iemand snel denkt en doet, lijkt zijn omgeving juist erg traag. Een belangrijk leermoment kan zijn: je tempo te verlagen en met je hart te gaan denken, zodat met geduld anderen een kans krijgen hun eigen proces op hun eigen tijd en eigen manier te doorlopen.

Impatiens-types hebben een grote mate van bekwaamheid. Maar door hun eigenzinnigheid en toch wel egocentrische instelling, vergeten zij weleens dat iedereen een onderdeel is van het grotere geheel en dat mensen elkaar nodig hebben om te groeien. Ja, ondanks dat je alles heel goed alleen kan doen en uitermate zelfstandig bent, heb je anderen nodig. Soms is de taak van anderen om je wat af te remmen, zodat je meer bewust wordt van zaken die er echt toe doen. Dingen die het hart alleen kan zien. En zij hebben op hun beurt jou nodig om geïnspireerd en geholpen te worden met jouw talenten.

Van geduld hebben de meeste mensen wel wat meer nodig. Vooral in gezinssituaties heeft deze bachremedie vaak goede diensten bewezen. Bijvoorbeeld voor kinderen die regelmatig driftbuien krijgen uit frustratie dat dingen niet gaan zoals zij hadden bedacht. Als zij ongestoord hun eigen dingen kunnen en mogen doen is er niets aan de hand, maar dat kan natuurlijk niet altijd. Ook ouders die met de handen in het haar zitten, omdat hun kinderen maar niet willen luisteren zijn erg gebaat bij dit middel. In beide gevallen is het belangrijk dat het hart naar elkaar geopend wordt. Dat er meer begrip is voor de ander en een grotere bereidheid tot samenwerken komt.

Tederheid en geduld kunnen makkelijker worden ingezet als je de bachremedie ‘Impatiens’ neemt. Het is belangrijk in te zien, dat iedereen zijn eigen manier en tempo heeft om iets voor elkaar te krijgen. We mogen de ander wel aanmoedigen en ondersteunen, maar als je dingen ongeduldig uit de handen gaat nemen, wordt het hele leermoment ontnomen en stopt de groei.

Ikzelf kan soms ook wel meer geduld gebruiken. Iemand heeft eens tegen mij gezegd, dat ik soms net een sneltrein lijk, die iedereen vrolijk voorbij dendert. Hij zei dat het goed was om af en toe eens wat langer te stoppen bij de stations, zodat anderen ook tijd hebben om in te stappen. Zodat ik ze mee kan nemen! Iets dat ik graag doe! Ja, ik denk veel en snel, hak graag knopen door en houd van actie. Daarnaast hou ik van mensen en heb ik veel begrip, maar toch heb ik wel eens moeite met mensen die naar mijn idee te lang wachten voordat ze iets doen. Maar die sneltrein heeft me wel aan het denken gezet. De een heeft soms een duwtje nodig en tijd om in te stappen en bij de ander (ik) moet er soms even op de rem worden gestaan om het contact en de samenwerking met de ander niet te verliezen. Samen bereik je meer. Geduld groeit als je zo nu en dan vaart mindert, zodat je tijd krijgt om na te denken over wat je nu eigenlijk graag wilt en voelt. Zo voorkom je ook dat je al je energie in een keer verbruikt en je daarna een tijd helemaal opgebrand voelt. (Iets wat introverte mensen uit ervaring weten!)

Impatiens-types zijn vaak uitermate extrovert. En mocht je hun ongeduld niet opmerken in hun snelle manier van praten of in hun overmatige beweeglijkheid, dan uit het zich ook wel in nerveuze huiduitslag en jeuk. Mensen die deze frustraties onderdrukken kunnen ook in een tegenovergestelde toestand terecht komen en zich afsluiten door geen initiatief meer te willen nemen en uitermate traag te worden. Deze overdreven andere kant is een duidelijk lichamelijk signaal van wat er nodig is: rust.

De bachremedie ‘Impatiens’ helpt om rustiger aan te gaan doen en de tijd te nemen voor het leven en haar processen. Je innerlijke onafhankelijkheid is goed, gun dat een ander ook. Je kunt je talenten van begrip, snel denken en handelen ook inzetten ten bate van anderen. Met geduld, zachtmoedigheid en tederheid naar jezelf en anderen kan je iedere situatie doeltreffend aangaan. Als dingen niet geforceerd gaan, loopt het vaak beter en verkrijg je uiteindelijk ook sneller een beter resultaat. Spanning en nerveuze frustraties zullen dan tot het verleden gaan behoren, wat voor iedereen beter is, lijkt me zo!

In het boekje van Antoine de Saint-Exupery, ‘de kleine Prins’ staat: "Alleen met het hart kan men werkelijk zien! Wat echt belangrijk is, is onzichtbaar voor het oog." Dat is voor mij een lijfspreuk geworden. In dit boekje laat de kleine prins een ontroerende zachtmoedigheid zien, die je hart kan veranderen als je het verhaal leest en hem tot voorbeeld neemt.

Geduld is een schone zaak, maar waarom? Omdat als we de tijd nemen om te zien met ons hart, de oneffenheden van ons karakter worden opgepoetst. Daar heb je soms ook moed voor nodig. Zachtmoedigheid. Moed om je even zacht te maken, moed om open te staan voor je eigen gevoel en dat van een ander! De bachremedie Impatiens kan je hierbij helpen.

In mijn andere blog meer over geduld. Verdraagzaamheid is een mooi broertje van geduld. Kijk op Formula for Life. Week 4.

Geen opmerkingen: