maandag 30 augustus 2010

Weer terug thuis van vakantie-blues

Bachremedies zijn goed voor momentopnames, maar ook om chronische gemoedstoestanden aan te pakken. Nu ik terug van vakantie kom merk ik dat ik het moeilijk vind om weer aan de slag te gaan. Zo ben ik normaal gesproken niet. Maar ik mis het vakantie-weer en het vakantie-plezier enorm!!! Dus heb ik tijdelijk even een duwtje in de rug met de energie van Haagbeuk (Hornbeam) ;-)

Met Bachremedie ‘Hornbeam’ worden vitaliteit, opgewektheid en spontaniteit weer hersteld. We kennen allemaal wel eens dat maandagmorgen gevoel, geen zin om op te staan, geen zin om weer aan de slag te gaan. Als je een zeer groot tekort hebt aan Haagbeuk energie, overkomt je dit bijna de gehele en elke dag. Alles lijkt wel een sleur. Het enthousiasme ontbreekt en de vertwijfeling of het ooit anders zal worden, is sterk aanwezig. Terneergeslagen de dag beginnen en de motivatie of belangstelling niet kunnen vinden, is niet erg bevorderend om gelukkig te zijn in je werk. Als je de dingen maar doet omdat het moet, schiet het niet op of stel je het liever uit. De grootste twijfel van deze gemoedstoestand is dat je geen idee hebt hoe, en of je, zelf wel uit deze situatie kan komen en dus ga je maar door, zonder uitzicht en vaak op de automatische piloot.

Het is nodig om wakker te worden om te genieten wat er wel is!!! Maar als je als buitenstaander deze types bemoedigt, lijken ze je niet echt te zien of te horen. Ze hebben voor hun gevoel geen keuze. Ze staan op, doen hun werk en na het eten kruipen ze willoos voor de TV of achter de computer en laten zich entertainen. Heel soms is daar ineens een opleving als er iets onverwachts gebeurt of als er een mogelijkheid komt iets leuks of anders te doen. Zelf komen ze daar meestal niet op.

Gelukkig is er een meer blijvende oplossing: de bachremedie ‘Hornbeam’ die je als een sprookjesprins wakker kust; de wereld ziet er dan ineens veel vrolijker en mooier uit. Het leven krijgt weer zin, omdat je in je ziel aangeraakt wordt. Als een soort verliefdheid die je ineens sensitief maakt voor alles wat er gebeurt en je de energie geeft alles aan te kunnen. Met een opgeheven hoofd en rechte rug weer alle uitdagingen kunnen aangaan, is een hele opluchting. Als je (lang) ziek bent geweest of een lange tijd eenzijdig (school)werk moet of moest doen, kan deze bloesem ook zeer behulpzaam zijn, hij geeft je kracht om weer enthousiast aan de slag te gaan.

De deugden creativiteit en enthousiasme zijn erg belangrijk voor mij. Ze motiveren om het beste uit mezelf te halen en van het leven te houden. Het leven heeft zin als je kan genieten van de afwisseling die het leven kan brengen en deze ook opzoekt. Ieder persoon heeft zijn eigen unieke kwaliteiten en als je creativiteit inzet kan je op je eigen manier vele aspecten van het leven ontdekken in jezelf en anderen en de dingen die je doet. Je moet daar wel wat voor doen! Het is heel belangrijk om tijd te nemen om te dromen en te bedenken wat je kunt doen, voordat je het uitvoert. Alles wat je creëert, heb je eerst in de geest gemaakt. Daarna kan je geestdriftig en dus enthousiast aan de slag, omdat je het resultaat al voor je ziet. Je kunt je dromen waar maken en niets geeft meer voldoening dan dat!

Vanochtend las ik in het Psychologie Magazine wat tips om niet in een herfst-dip te komen. Positiviteit is het medicijn! Ze noemden Barbara Frederickson's 10 vormen van positiviteit: inspiratie, liefde, plezier, trots, dankbaarheid, hoop, ontzag, belangstelling, sereniteit en vreugde. Daar kan je dan 3 woorden uitkiezen die je aanspreken. Bij deze gevoelens zoek je dan foto's, citaten, knipsels, mailtjes, sms-jes, post-its etc die dan een soort portofolio en verzameling worden die je helpen je positiviteit te verhogen na een drukke stressdag of voor een belangrijke vergadering of presentatie of weer een nieuwe dag waar je tegenop ziet... Aan te raden is voor elk woord een ander portofolio aan te leggen en deze in de loop van de tijd te wisselen, voor het beste effect. Maandagavonden zijn volgens onze traditie voor het gezin, geen andere afspraken dus. We praten dan wat met elkaar, maken muziek en zingen en doen een spel. Een extra traktatie maakt alles nog wat feestelijker. Het leek me een leuke gelegenheid om vanavond wat aandacht te geven aan dit idee! VREUGDE is wel een woord dat mij past. Ik word al helemaal enthousiast!

Wat maakt jou blij?

Geen opmerkingen: