zaterdag 24 juli 2010

To the Rescue!

Er zijn vijf remedies door Edward Bach gevonden, die samen als een zeer doeltreffend EHBO middel kunnen worden ingezet. Star of Bethlehem, Rock Rose, Impatiens, Cherry Plum en Clematis. De eigenschappen waarmee ze in deze combinatie ons goed van dienst kunnen zijn in eerste hulp situaties, zijn: heroriëntatie, moed, geduld, aanvaarding, overgave en onthechting.

Star of Bethlehem helpt je om de schok en je verdriet te verwerken.
Rock Rose geeft je innerlijke rust.
Impatiens brengt je geduld en begrip voor de situatie.
Cherry Plum helpt je om je angst te overwinnen.
Clematis zorgt dat je terug komt in het hier en nu.

Ze versterken elkaar en verzachten bijna direct de heftige emoties en spanningen die mensen in allerlei crisistoestanden kunnen ervaren. De gebruikelijke dosering van Bachremedies is twee druppels op een beetje water (4 x per dag), dit wordt bij Rescue en andere combinatie remedies verdubbeld naar 4 druppels per keer. Dit water hoeft niet altijd te worden ingenomen. Een paar druppels op de lippen of polsen en slapen kan al voldoende werken. Bij baby’s kan het ook onder de voeten worden aangebracht of op de fontanel.

EHBO staat meestal voor eerste hulp bij ongelukken, maar deze rescue-remedie is veel breder in te zetten. Daarom zou ik het in sommige gevallen liever Eerste Hulp bij Ongemakken willen noemen. Want alle emoties die ons uit ons doen halen, blokkeren ons voor een periode. Hierdoor kunnen we geen juiste keuzes maken, waardoor we vaak nog meer ongemak ervaren. Of we nu net ruzie hebben gehad of verdriet ervaren, of we slecht nieuws hebben gekregen of een nare film of nachtmerrie hebben gehad, rescue-remedie is een middel dat je weer in balans kan brengen.

Bij sterke emoties is het van belang om te kijken welke bachremedie daar misschien nog aan toegevoegd moet worden. Sweet Chestnut kan een mooie aanvulling zijn bij erg sterk verdriet, na bijvoorbeeld het overlijden van een geliefde. En Holly geef je in geval van ongecontroleerde woede. In crisissituaties kan soms ook duidelijker worden welk onderliggend chronisch conflict in de ziel hier een rol in heeft. Vooral als dit soort situaties zich blijven herhalen.

Natuurlijk helpt ‘Rescue’ ook als Eerste Hulp bij ongelukken, verwondingen, insectenbeten, koorts en ernstige ziekten. Maar ook bij minder acute klachten zoals overspannenheid en slapeloosheid kan het heel doeltreffend werken.
Preventief kan je het inzetten om spannende, misschien pijnlijke en/of nieuwe ervaringen te begeleiden met rust en berusting. Dus voorafgaand aan een bezoek aan dokter of tandarts, bij een sollicitatiegesprek of examen, maar ook voor een operatie of bevalling.

De Rescue Cream wordt voor alle uitwendige ongemakken op de huid gebruikt, zoals: eczeem, luieruitslag, eerstegraads verbrandingen of zonnebrand, insectenbeten en jeuk. Omdat er ook nog Crab Apple aan toe is gevoegd, zal de huid weer sneller terugkeren naar haar volkomen staat, door de reinigende werking van de huid extra te stimuleren. Dit kan bij huiduitslag dus soms ook beginverergering veroorzaken.
Het is het goed om te erkennen dat er soms tijden zijn, waarin je extra open moet staan voor hulp. Leer dankbaar gebruik te maken van andermans talenten en inzichten. Werk samen met anderen om weer te kunnen helen, zoals deze cocktail van Bachremedies samenwerken om mensen weer in balans te krijgen. Je hoeft niet alles alleen te doen! Vraag om hulp als je dat nodig hebt!

Als ondersteunende deugd wil ik daarom graag de reflectiekaart van samenwerking erbij pakken.
Juist in tijden van crisis, verdriet of ziekte is samenwerking zo belangrijk! Als het lichaam goed samenwerkt, blijft het gezond. Soms gebeurt er iets waardoor de lichamelijke of geestelijke samenwerking geblokkeerd of verstoord wordt. Het is dan van groot belang om in alle opzichten een sfeer te creëren van samenwerking, om weer snel beter te worden. Die samenwerking kan je zoeken in de juiste verzorging en balans bij inspanning en rust. Maar ook samenwerken met artsen en familieleden en vrienden hoort hierbij.

Samenwerking is nodig voor eenheid en dus ook om je EEN en heel te voelen. Ziekte komt vaak voort uit een conflict. Dit kan een fysiek of geestelijk conflict zijn. Het is de moeite waard om te kijken waar dat conflict ligt, omdat het een lek vormt in je energievoorraad en je dus erg kan uitputten. De eigenschappen van de bachremedies en mijn beschrijvingen daarvan, kunnen je meer inzicht geven in deze conflicten.

Ik hoop met heel mijn hart dat je de wens voelt om de samenwerking in je lichaam en geest optimaal te krijgen. Ik weet zeker dat bachremedies en deugden daar een grote rol in kunnen gaan spelen. Het programma Formula for Life is speciaal ontwikkeld om je hierbij optimaal te ondersteunen. Meer geluk en gezondheid worden hierdoor gemakkelijker bereikt. Rescue is een onderdeel van veel Royal Remedies die in dit jaarprogramma wordt gebruikt. Dat is niet voor niets!

Geen opmerkingen: