donderdag 15 juli 2010

Emotie versus gevoel

Dapperheid en zelfvertrouwen zijn de eigenschappen waarmee de Maskerbloem ons wil bemoedigen. Deze grote gele bloemen groeien het liefst dicht bij water. Water is o.a. een symbool voor emoties. Maskerbloem (Bachbloesem: Mimulus) helpt negatieve emoties, zoals in dagelijkse angsten, dapper te overwinnen.

Ik zou graag een onderscheid willen maken tussen emoties en ware gevoelens. Ze worden, in mijn opinie, met elkaar verward. Ik ben van mening dat elke emotie in het lichaam wordt aangemaakt. Onder invloed van hormonen ervaren we dingen op een bepaalde manier. Emoties kunnen heel krachtig zijn. Emoties worden vooral negatief vanwege verkeerde verwachtingen en valse conclusies. Als we pijn hebben, kunnen we bijvoorbeeld de angst ervaren dat dit een situatie is die we niet kunnen veranderen. We worden als het ware de pijn of het verdriet. We zeggen dan ook: ik ben bang, ik ben verdrietig. Maar we zijn zoveel meer!
Emoties kunnen ons helpen bewust te worden van wat we nodig hebben. Zo krijgen we ons leven weer in de hand als we de juiste keuzes maken en ons focussen op wat de verandering kan brengen. 'Mimulus' helpt ons (zelf)vertrouwen te hebben in dit proces.

Gevoelens zijn voor mij dus anders dan emoties. Een emotie overkomt je en is in eerste instantie een lichamelijke reactie. Dat kan ook een positief ‘gevoel’ zijn. Maar ware gevoelens zijn een vorm van geestelijke energie. Je kunt er voor kiezen. Je kunt deze energie voelen als je er wat over hoort, leest, of over nadenkt. Als je er over praat en het dus woorden geeft, wordt het zelfs nog sterker. Gevoelens ervaar je diep, in je geest of ziel. Als je er voor openstaat, kan je de keuze maken om een gevoel van bijv. respect, liefde, moed of integriteit te ervaren. Omdat deugden zoals deze al een deel van je zijn, kan je er voor kiezen om ze te ervaren. Het Deugdenproject helpt om deze deugden naar boven te halen in eenieder van ons. Als je handelt naar de woorden of gevoelens die je wilt hebben, zal je ze zeker ervaren! Bijvoorbeeld: als je jezelf erg onzeker (emotie) voelt, kan de deugd zelfvertrouwen je helpen dit te overwinnen. Ik herinner me altijd nog het liedje over zelfvertrouwen dat Julie Andrews zong in de ‘Sound of Music’. Wat een geweldige manier om je angst te overwinnen! Je zou kunnen zeggen dat emoties leiden tot ware gevoelens als we daar open voor willen zijn.

We kunnen echter ook open staan voor emoties van een ander en dit verwarren met die van ons zelf. Maskerbloem is dan ook behulpzaam. Fijngevoeligheid is goed, we kunnen daardoor anderen aanvoelen en door ons begrip bijstaan. Het leven en alle dingen die hier op ons afkomen, kan ons mensen soms overspoelen als een golf van angst. Maar water vindt zich altijd een weg en als je meegaat met de stroom kom je vanzelf weer in rustiger vaarwater. Dit vertrouwen kunnen we anderen ook geven.
We ervaren allemaal angst voor dingen in het leven, maar voor mensen die voor hen zelf heel specifiek kunnen benoemen wat hun angsten zijn en vast zitten in deze emotie zal de bachremedie ‘Mimulus’ echt een uitkomst zijn.

Grappig is nog even te melden dat deze maskerbloem zijn naam wel eer aan doet. We proberen vaak onze angsten te maskeren. Juist door ze te ontkennen en ‘groot’ te doen of niet op tijd even rust te nemen van alles wat je overspoelt, worden ze versterkt. Daarom zegt deze bloem volgens mij heel liefdevol: ”Zet je masker af en erken dat je angsten hebt, kijk ze aan en zie dat je vertrouwen nodig hebt om dit in balans te krijgen.”

Vorige week ging ook over zelfvertrouwen. De reden dat ik deze keer een ander stukje belicht van deze deugd is omdat ik in mijn andere blog de Royal Remedies behandel die in het programma: Formula for Life nodig zijn. Het eerste middel in de emotionele evenwicht-serie is gekoppeld aan de blaasmeridiaan en het thema is zelfvertrouwen. Meridianen zorgen voor de energieverdeling en transporteren de energie door het hele lichaam. De blaas is gevoelig voor emoties, dat heb je al vast gemerkt. Wil je hierover nog meer lezen? Kijk even in deze webshop op remedies (Emotioneel Evenwicht 1, meer info) De bachremedie 'Mimulus'of Maskerbloem is één van de ingrediënten van dit bijzondere middel.

Als deugden wil ik, naast (zelf)vertrouwen, graag zelfrespect en gratie toevoegen. (Alle reflectiekaarten kan je bekijken op www.actonvirtues.nl bij Deugden) Als je deze karaktereigenschappen gaat ontwikkelen door er bewust voor te kiezen, zullen zij je in je leven ondersteunen en zorgen dat je weet dat je mag zijn wie je bent. Dit zal je vertrouwen voor het leven versterken.

Neem af en toe even de tijd om op verhaal te komen, je hoeft je niet groot te houden. Geen excuus te verzinnen of ziek te worden. Laat je ware gezicht zien, zonder masker. Wij zijn groter dan we denken, maar alleen als we de tijd nemen om onze bijzondere eigenschappen te erkennen en te versterken.

N.B. In de kaart van zelfrespect staat: Een zekere mate van deze gevoelens is gezond… deze woordkeuze vind ik persoonlijk verwarrend en zou dit graag als emoties willen benoemen. Ik ben me er van bewust dat de woorden: emoties en gevoelens in de Nederlandse taal door elkaar gebruikt mogen worden. Maar voor mezelf, en ik hoop nu ook voor anderen, is het van wezenlijk belang een onderscheid te maken, zodat we begrijpen waar we over praten en er meer inzicht voor ons zelf door krijgen. Het gaat niet zo zeer om het woord, maar om de gedachte er achter. We kunnen kiezen voor gevoelens. Net zoals positieve gevoelens, zijn negatieve gevoelens dus een optie. Negatieve gedachten en dus bewust vasthouden van negatieve emoties leiden tot negatieve gevoelens en tot schade van je ziel. Als je van je emoties bewust wordt, is het van belang te kiezen. En die keuze hebben we altijd. Bachremedies helpen om gemoedstoestanden positief te veranderen, want soms wil je wel kiezen voor de positieve kant, maar is het erg moeilijk, omdat emoties van binnenuit blijven komen en de kracht soms ontbreekt dit positief om te vormen. Bachremedies geven je net dat extra zetje in je rug en moedigen je aan datgene te doen wat nodig is, om te ervaren wat je nodig hebt: goede gevoelens!

Geen opmerkingen: