vrijdag 9 juli 2010

Op zoek naar houvast

Zelfvertrouwen is een bijzondere eigenschap waarin je veel kracht en houvast vindt en dit kunnen we allemaal wel wat meer gebruiken. De Bachbloesem “Larch” (Lariks) is een goede ondersteuning hierbij. De persoon met een chronisch tekort aan deze energie, twijfelt enorm aan zijn eigen kunnen en veronderstelt daarnaast dat hij echt incapabel is en probeert het daarom meestal niet meer. De mogelijkheid tot groei is dan niet meer aanwezig, dit kan behoorlijk veel moedeloosheid met zich meebrengen. Als je bij voorbaat al een nieuwe mogelijkheid afslaat, komt dat vaak omdat je te sterk vasthoudt aan ervaringen in het verleden. De angst om te falen is zo groot dat mislukkingen worden aangetrokken, omdat daar de focus op ligt... Iedere mislukking versterkt het gevoel van onmacht en nutteloosheid en het is niet raar dat je dan simpelweg opgeeft.

Misschien is het niet zo erg met je gesteld, maar herken je er toch wel wat van jezelf in? Bedenk dan dat je kans op slagen eigenlijk betrekkelijk groot is. Vijftig procent kans hebben we altijd allemaal en door de grote bekwaamheid in het kritisch en nuchter observeren, dat mensen met minder zelfvertrouwen wel typeert, wordt die kans alleen maar groter. Helaas wordt dit talent meestal negatief gebruikt. Het lijkt wel of je vast zit in een negatieve voorprogrammering, waardoor er geen contact meer is met de innerlijke bron. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als je als kind voornamelijk met negativiteit wordt groot gebracht. Daarom is het zo van belang dat wij als volwassenen beseffen wat we in onze rol als ouder, opvoeder en leerkracht bewerkstelligen, als onze focus ligt op de dingen die fout gaan.

Fouten maken doen we allemaal. Maar het is goed om fouten te maken! We leren ervan. En dankzij nieuwe ervaringen kunnen we groeien en meer vreugde ervaren in het leven. Ik heb het al vast eerder gezegd, toch is het belangrijk om te herhalen: we creëren onze eigen werkelijkheid. Ieder mens ervaart datgene dat hij of zij verwacht. Wat je aandacht geeft dat groeit.

In het Deugdenproject (www.deugdenproject.nl) leren we dat je zelfvertrouwen kan opbouwen door:
• Deugden te benoemen tijdens leermomenten
• Duidelijke grenzen te stellen
• Gelegenheid bieden het goed te maken
• Inzet, inspanning, gedane moeite bevestigen (opmerkingen honoreren)

Als er fouten worden gemaakt, geeft dat een kans om iets te leren. Je breekt het zelfvertrouwen af, als je besluit om (jezelf of anderen) te beschamen of streng te straffen. Uitschelden of slaan is natuurlijk helemaal geen optie, maar gebeurt helaas nog veel te veel uit onmacht en frustratie

Een leermoment is een kans om het beste in iemand anders naar boven te brengen door een deugd of eigenschap, die al enigszins wordt laten zien, te (h)erkennen en te versterken. We zijn allemaal aan het oefenen om goede eigenschappen onder de knie te krijgen. Als we hierin aangemoedigd worden is de kans dat dit lukt veel groter. Als we inspanningen om dit te leren, niet zien of negeren hebben we als opvoeders een kans gemist! Sterker nog we bevestigen dan het negatieve in een kind, met het gevolg dat het zelfvertrouwen wordt afgebroken.

Als ouder/opvoeder of onderwijzer kan je jouw kinderen ondersteunen door de focus te leggen op het positieve in de soms moeilijke lessen van het leven. Zodoende kunnen zij de uitdagingen en de beproevingen die ze nu eenmaal (onvermijdelijk) tegenkomen met een goed gevolg doorstaan. Maar als het om jezelf gaat, kan je dit natuurlijk ook toepassen.

De bachremedie ‘Larch’ geeft je de energie om weer initiatief te gaan nemen, in de wetenschap dat alles twee kanten heeft en dat we door te kiezen weer nieuwe mogelijkheden scheppen om te leren. Door het vermogen om kritisch en objectief te observeren in jezelf aan te moedigen, zorgt Larch er voor dat er meer overzicht komt en dat alle mogelijkheden van te voren goed kunnen worden afgewogen. Hierdoor kan je van te voren inschatten wat voor jou een goede keuze is en kan je zelfverzekerd aan de slag gaan. Bij tegenslag raak je niet ontmoedigd, omdat je in elke crisis nu ook een kans ziet. Het behoeft vast geen uitleg dat Larch ook voor kinderen met faalangst en weinig zelfvertrouwen een uitkomst is, vooral als ze het gevoel hebben niets alleen te durven en bang zijn om voor gek te staan. Ook bij stotteren is deze remedie een aanrader.

Oude patronen zijn niet eenvoudig te doorbreken, meestal heb je daar meer hulp bij nodig. Een bachbloesem zoals 'Larch' kan ondersteunend zijn, toch is dit vaak maar een begin. Als therapeut geef ik cursussen in het Deugdenproject, maar ben ik ook begonnen mensen te begeleiden in het programma: Formula for Life. Hierover kan je meer lezen op: www.levensformule.blogspot.com

Geen opmerkingen: