woensdag 3 november 2010

Goed overwint het kwade

Ik mag 1 x per 3 weken schrijven voor het Surinaams Dagblad en mensen daar inspireren met deugden en de bachbloesems die daar bij passen. Omdat ze daar andere feesten en gebruiken hebben, vind ik het mooi om me daar in te verdiepen. Graag laat ik jullie daar ook van meegenieten:

5 november begint dit jaar het feest Divali. Tijdens deze dagen van Divali wordt de overwinning van het licht op de duisternis (symbool voor het goede op het kwade) gevierd. Belangrijke rituelen zijn vasten en reinigen. De mensen én hun huizen behoren van binnen en buiten rein te zijn tijdens Divali; dat wil zeggen zuiver en schoon. Als Nederlander ken(de) ik dit Hindoefeest niet, maar ik interesseer me voor de gewoontes en rituelen van anderen, omdat ik er altijd iets van kan leren. Dit lichtjesfeest geeft hoop, het is een nieuw begin en een frisse start en geeft bezinning over hetgeen werkelijk belangrijk is. Mooi om daar even bij stil te staan.

Ik houd van het thema: het goede overwint het kwade! En hoewel het soms moeilijk is het slechte te overwinnen, hulp wordt altijd geboden als je daar voor open wilt staan. De energie van (Bach's) bloesems zijn mooi, goed en versterkend. De appelbloesem helpt en versterkt ons met de deugden ordelijkheid, reinheid en volkomenheid. De behoefte alles weer schoon en zuiver te krijgen is op zich een goed streven, maar het kan ook buitensporige proporties aannemen en veel irritatie teweeg brengen voor zowel jezelf als anderen. Als je, in je perfectionisme, je blindstaart op kleine dingen, raak je het verband met het grotere geheel kwijt. Alles heeft zijn tegenstelling in het leven en als je de dingen in de juiste verhoudingen kan gaan zien, wordt alles een stuk makkelijker. De bachremedie ‘Crab Apple’ helpt hierbij. Disharmonie in de buitenwereld is eigenlijk altijd een afspiegeling van de disharmonie in jezelf. Crab Apple helpt je hierover inzicht te krijgen, waarna je de kracht krijgt om je geestelijk te zuiveren door de dingen in het juiste perspectief te gaan zien en jezelf te vergeven.

Crap Apple is de ‘zuiveringsbloesem’ en kan zowel uitwendig als inwendig gebruikt worden. Ter ondersteuning van een vastenkuur, bij huiduitslag of dreigende verkoudheid; maar ook als we ons geestelijk willen reinigen van negatieve gedachten of indrukken. Het is belangrijk om te blijven beseffen dat deze reiniging altijd tweeledig is. Zowel lichaam als geest heeft liefdevolle zuivering nodig en ‘Crab Apple’ is dan een bijzondere remedie.

In sprookjes zien we ook dat het goede het kwade overwint. De mooie prinses Sneeuwwitje werd met een zoete appel(!) vergiftigd door haar jaloerse en bittere stiefmoeder. Zij kon de reinheid en bijzondere ongereptheid van dit meisje niet waarderen, omdat ze geconfronteerd werd met haar eigen slechtheid en onechte schoonheid. De spiegel waarin ze keek beviel haar niet. Maar de vergiftigde appel kon Sneeuwwitje niet echt doden, het bleef steken in haar keel en ze behield haar schoonheid.

Dit verhaal kan je natuurlijk naar alle kanten trekken, maar ik wil graag de symboliek uitleggen die ik er in zie. Als we hier op aarde komen zijn we puur en zuiver. Door allerlei negatieve dingen raken we vergiftigd, net als dat stukje appel deed bij Sneeuwwitje. Deze negatieve appel-energie kan ons wegtrekken van het echte leven. We worden overgeleverd aan de slechte en de lelijke kant van het leven als we niet oppassen en ons daarop focussen. Toch blijft onze innerlijke reinheid altijd intact, alleen kunnen we er soms tijdelijk niet bij. Door de liefdevolle aanraking van iemand die ziet dat deze schoonheid wel levend aanwezig is, maar niet wordt erkend, kan alles ineens anders worden. Deze prins kan zich in de vorm van de bachremedie ‘Crab Apple’ openbaren, maar kan ook iemand zijn, die ziet dat je de eigenschappen reinheid en ordelijkheid nog steeds in je hebt en deze naar boven haalt door ze te benoemen. Ik hoop dat dit jaar het feest Divali je doet bedenken dat als je de focus legt op datgene wat je wilt hebben, het goede, dit ook een mogelijkheid wordt. Je hoeft alleen je focus te veranderen en het licht er op laten schijnen. Kijk naar datgene wat je nodig hebt! Dat werkt altijd! Zoetheid overwint het bittere, zoals licht het duister!

A.s. zondag zullen vele mensen in India en over de gehele wereld elkaar een gelukkig lichtjesfeest wensen! Het is dan de 3e dag van dit feest. Ik wens jullie dit ook allemaal, niet alleen zondag maar altijd. Shubh Diwali! Netals kerst is het licht iets wat we elke dag dankbaar kunnen vieren toch? Vooral omdat duisternis niet kan bestaan als er licht is. Aan ons de keuze of we dit willen zien! Soms hebben we daar een lichtje of een kaarsje voor nodig om ons daaraan te herinneren!:-)

Geen opmerkingen: