zaterdag 27 november 2010

Geen keurslijf meer!

Dit keer de deugd onafhankelijkheid. Vond ik wel mooi passen omdat het in Suriname afgelopen week gevierd werd. Ik mocht daar een stukje over schrijven. Ik hoop dat het geplaatst is, want ze bleken 'vrij' te zijn! Ach in ieder geval kan ik hier ook een bron van inspiratie zijn.

Zoals je in dit blog gewend bent, beschrijf ik graag deugden in combinatie met bachremedies en gemoedstoestanden. Deze gemoedstoestanden, gevoelens of emoties kunnen positief of negatief zijn, deugden kunnen dat in balans brengen.

Onafhankelijkheid is iets dat we als mens al vroeg willen hebben. Als peuter wilden we al graag ZELF beslissen en vonden we het vreselijk als anderen zeiden wat wij moesten doen. Toch is onafhankelijkheid niet alleen iets wat we kunnen hebben, maar vooral wat we van binnen besluiten te ZIJN! Dat is vooral belangrijk als je het gevoel hebt onderdrukt te worden.

De kracht van bronwater, ook een Bachremedie, ligt in de eigenschappen innerlijke vrijheid en aanpassingsvermogen. Daar kan je je vast wel een voorstelling van maken, als je aan een bron denkt die is ontstaan door de verzameling van water, die allerlei wegen heeft gelopen, alvorens daar te zijn. Op het eerste gezicht lijken vrijheid en aanpassingsvermogen elkaars tegenpolen. Hoe kan je vrij zijn, terwijl je jezelf toch aanpast? Bronwater laat zien dat dit kan. Juist door zichzelf aan te passen is het vrij! Door de natuurlijke weg en stroom te volgen kan het zich onverhinderd verzamelen en weer verder gaan. Het moedigt ons aan om met de stroom van het leven mee te gaan en open te staan voor de verrassende wendingen in ons leven. Nog een mooie eigenschap van water is dat het zich altijd verzamelt en daardoor steeds groter kan worden in zijn stroom en kracht. De mens die, naast zijn grote idealen, volledig openstaat voor nieuwe ideeën en inzichten, bereikt zo, met vreugde, eerder en gemakkelijker zijn doel dan iemand die star vasthoudt aan zijn idee en de manier waarop dit bereikt zou moeten worden.

Toch in de praktijk is dit ‘met de natuurlijke stroom mee gaan’ niet zo gemakkelijk als het lijkt. Wij mensen streven vaak onrealistische idealen na, dit perfectionisme komt vaak voort uit zelfverwijt het niet goed genoeg te doen. We hebben grote verwachtingen van onszelf en dus ook van anderen! Sommigen ontzeggen zichzelf (en anderen) de vreugde die alle dingen de moeite waard maakt, door strakke banden te leggen om een ideaal te bereiken. Maar met de stroom meegaan, betekent niet dat je er geen eigen ideeën op na mag houden en dat je je moet laten leiden en beïnvloeden door je emoties, de omstandigheden of andere mensen. De stroom die je moet volgen, wordt je door je innerlijke bron duidelijk gemaakt.

Je kunt jezelf wel in een keurslijf snoeren, maar dat verandert je omvang niet. Echte verandering kan dus alleen van binnenuit komen. Als je geestelijk groeit, dan zal het gevolg ook in je dagelijks leven en handelen zichtbaar worden. Andersom werkt het gewoon niet. En de mate waarin je vreugde ervaart in de dingen die je doet is daar een graadmeter voor.

Dus door jouw realiteit onder ogen te (durven) zien word je pas echt onafhankelijk en innerlijk vrij. Je weet wat je waard bent en hebt respect voor je eigen zijn. Je past je aan als je voelt dat je innerlijk geroepen wordt een andere weg in te slaan. Je handelt naar eer en geweten en gaat zo mee met je eigen stroom. Het is bijzonder om jezelf te leren kennen als een uniek persoon en te voelen wat voor jou goed is en wat niet. De bachremedie ‘Rock Water’ kan je daar ook bij helpen. Door zuiver aan te voelen wat je innerlijke gids je wilt vertellen, kan je zonder dwang de weg vinden die leidt tot een meer onafhankelijk en voortreffelijk leven.

Laten we onze onafhankelijkheid vieren, niet vanwege vroeger maar om de keuzes die we vandaag kunnen maken! Werkelijk vrij zijn is een keuze dit je van binnenuit maakt!

Geen opmerkingen: