zondag 27 januari 2013

Frustraties en verwachtingen loslaten

THEMA EN AFFIRMATIE VAN DE WEEK
- Ik creëer mijn leven met gratie, gemak en genot en laat gemakkelijk al mijn frustraties los en ik heb oneindig veel geduld met mezelf en anderen.

Aangezien we als volwassenen onze eigen ouder moeten zijn en niet meer kunnen verwachten of eisen dat een ander voor onze lichamelijke, verstandelijke en geestelijke behoeften zorgt, is verantwoordelijkheid nemen voor jezelf net zo belangerijk, als zorgen voor een kind. Als het dus niet goed met je gaat, mag je daar een ander eigenlijk nooit de schuld van geven. Onze verwachtingen maken dat moeilijk voor ons. We raken gefrustreerd als dingen anders gaan dan we hadden gedacht. Maar vergeet niet: jij hebt altijd de keuze in hoe je reageert en hoe je iets wilt zien. Sommige omstandigheden zijn niet te veranderen. Maar je houding en gedachten kan je altijd veranderen als je dat wilt! Neem je leven in eigen handen! Geef anderen niet de macht over jouw denken en handelen. Als je beseft dat je niet een slachtoffer bent en zelf verantwoordelijkheid hebt over de stappen die je neemt, zul je je veel krachtiger voelen!

VERWACHTINGEN
"Hier volgen een aantal punten van dingen die we zoal in ons leven verwachten, we voelen (emotioneel) dat het ook ons recht is dit te mogen verwachten. Echter, dit zijn allemaal aannames, het zou fijn zijn als de mensen zo zouden reageren, maar de realiteit is meestal heel anders:

1. We verwachten dat andere mensen zullen doen wat goed is, als ze weten wat goed is.
2. We verwachten dat anderen weten hoe wij ons voelen en daardoor ons zullen helpen.
3. We verwachten dat als we klagen, wij onze zin krijgen.
4. We verwachten dat als alles gaat zoals wij het willen, dat we gelukkig zullen zijn.
5. Wij verwachten dat als we anderen behagen, zij zullen doen wat wij willen.
6. We verwachten dat we onszelf kunnen veranderen, als we daartoe een besluit hebben genomen.
7. Wij verwachten dat wij rechten hebben en dat anderen deze zullen respecteren.
8. We verwachten dat we gelukkiger zullen zijn als anderen zich zouden veranderen of als de situatie anders zou zijn.
9. Wij verwachten dat anderen onze conclusies en geloofsovertuigingen zullen accepteren.

Als wij deze verwachtingen, die gebaseerd zijn op illusie en misvattingen, wel zullen blijven koesteren, zullen we teleurgesteld worden. Als we teleurgesteld worden, voelen we pijn, soms enorme diepe pijn. Als we pijn voelen, zoeken we naar schuld." (dit en meer hierover vind je in mijn boek: 'de Kracht van het Bestaan'. Te bestellen via www.bol.com)
Het is wellicht verrassend als je er bewust van wordt dat je vaak je eigen tekortkomingen op een ander projecteert. Het is dan goed om te bekijken wat je van deze situatie kan leren over jezelf en het leermoment te herkennen. De pijn die we ervaren door minderwaardig te worden behandeld of niet erkend te worden in onze behoeften, proberen we vaak te maskeren en te compenseren door ons sterk en groot op te stellen. Alle kritiek wordt gelijk teruggekaatst, soms al voordat een ander dat kan uiten. De heftige pijn van bijvoorbeeld vernedering, teleurstelling of discriminatie worden zodoende verdrongen, maar doordat het gevoel min of meer wordt uitgeschakeld, kan je ook niet meer gemakkelijk meevoelen met een ander, waardoor je in een isolement komt. Dit afweermechanisme brengt arrogantie en trots mee zich mee. Je wilt je niet minderwaardig voelen, dus ga je er boven staan; maar de gelijkwaardigheid en eenheid waar je ziel naar verlangt en waar je eigenlijk voor vecht, is dan ook weg.

STOP
We waren er hopelijk al achter gekomen dat schuld zoeken helemaal geen zin heeft. Toch is het soms erg moeilijk om het geduld en de verdraagzaamheid die nodig zijn, te laten zien. In sommige gevallen is het zelfs nodig om bewust uit een negatieve spiraal te stappen. Fiona Brouwer legt dit helder uit: "Als iets of iemand niet te stoppen is en weigert zich te ontwikkelen, moet jij stoppen. Door te stoppen komt meestal een ontwikkeling op gang die in de bestaande situatie niet mogelijk was geweest. Na een periode van pijn en telerustelling voel je vaak je positieve eigenschappen weer sterker verschijnen en je talenten beginnen weer te roepen. Datgene waarmee je moet stoppen, is niet altijd gebaseerd op andere mensen. Het kan ook een overtuiging in jezelf zijn, waardoor je situaties en mensen in je leven negatief bekijkt. Dat verschil leren onderkennen is ook onderdeel van persoonlijkheidsontwikkeling."

Als we in een patroon zitten om de emoties van het leven door controle en onderdrukking te voorkomen, kunnen we daar beter mee stoppen. Alleen door verantwoordelijkheid te nemen en bewuste keuzes te maken, krijgen we ons leven in balans. De Royal Remedie EE-2 (Galblaasmeridiaan) bevat o.a. de krachtige Bachbloesem Beech of Beuk (voor verdraagzaamheid) en de bachbloesem Impatiens (voor geduld). Deze heb ik al eerder elders beschreven in dit blog! Ze helpen verdraagzaam te worden voor de pijn en emotie die ongelijkheid en verschillen met zich mee kunnen brengen. Ze helpt ons te focussen op positieve dingen die we in een ander kunnen vinden, waardoor de projectie naar ons zelf toe ook positief wordt en we meer kunnen genieten. We gaan ons dan steeds meer verheugen in de verschillen, omdat iedereen bijzondere eigenschappen in te brengen heeft die allen gelijkwaardig zijn. Deze remedies helpen je om je hart open te zetten, waardoor je leermomenten gemakkelijker en met meer plezier kan herkennen en de eenheid leert te ervaren waar je ziel naar op zoek is.

Ik wil graag besluiten met wat er achterop de reflectiekaart verdraagzaamheid staat:

Geen opmerkingen: