maandag 31 mei 2010

de Kracht van het Bestaan

De grootste kracht ter wereld en naar ik meen van het hele universum is Liefde! En alle deugden of eigenschappen die wij ontwikkelen met vreugde en vredevolle resultaten zijn een uiting of onderdeel van die liefde. Maar deze liefde ontwikkelen vormt wel een grote uitdaging. We komen regelmatig obstakels tegen hierin omdat we juist ook de andere kant ervaren en misschien daardoor niet meer zo kunnen geloven in de Liefde.

Cichorei is een teer bloemetje in de Bachremedie-serie dat direct verwelkt als je het plukt. Maar op eigen kracht wijst ze altijd richting aan door haar bladeren en bloemen te richten op het noorden. Bijzonder mooi om te zien dat de uiterlijke eigenschappen van bloemen ons ook vertellen wat belangrijk is. We mogen leren dat anderen hun eigen weg heel goed zelf kunnen vinden en dat wij hen belemmeren als wij ze willen ‘bezitten’ en ze in een bepaalde richting willen dwingen of duwen. Onvoorwaardelijke liefde is liefhebben zonder er wat terug voor te willen en is een liefde zonder de behoefte van bezit.

Het mag duidelijk zijn dat mensen met een tekort aan Chicory-energie, zelf een tekort hebben gehad aan liefde. Als je zelf van binnen leeg bent, kan je de ander niets geven. Als je in je jeugd regelmatig het gevoel hebt gehad niet gewenst en bemind te zijn, heeft dat veel gevolgen op je innerlijke onzekerheid en ervaar je waarschijnlijk veel angst om datgene te verliezen wat je nog wel hebt.

De leegte die wordt ervaren als een bodemloze put. Alle sympathie, medeleven, erkenning en bevestiging die nu wordt gegeven, is niet genoeg om deze te kunnen vullen. Meer daarvan helpt ook niet, al wordt het vaak wel opgeëist. Omdat deze leegte zo pijn doet, zal de persoon in kwestie van alles uit de kast halen en anderen manipuleren om zijn of haar behoefte vervuld te krijgen. Omdat er een grote onzekerheid is of de ander wel iets uit liefde wil doen, wordt er vaak verwacht of onderhandeld om bewijs te krijgen van die liefde. “Als ik dit voor jou doe, dan doe jij dat voor mij.” Je kunt je voorstellen dat het hek van de dam is als er blijkt dat de ander iets niet (meer) wilt doen. Dit voelt als verraad en als bewijs dat er (weer) niet van hen gehouden wordt. Het veroorzaakt groot verdriet en zelfmedelijden dat voor anderen zeker niet ongemerkt voorbij gaat en vaak weer als manipulatie wordt ingezet. Ik geef toe dat ik dit beeld nu wel heel duidelijk in de negatieve kant heb neergezet, maar in zekere zin ervaren wij dit allemaal wel eens in min of meerdere mate en zijn we er niet eens zo bewust van.

Ontbeerde liefde is niet te koop en kan niet verkregen worden, de bodemloze put kan alleen gevuld worden met de liefde die van binnenuit komt en verbonden is met de ware Bron. Blokkades hierin ontstaan door het valse idee dat liefde niet aanwezig is. Maar liefde is netzo goed aanwezig als het ontbreken daarvan, we leven in een dualistische wereld waarin alles altijd met zijn tegenstelling aanwezig is. Licht en donker! Donker is niets meer dan het ontbreken van licht!!!

We hebben het nodig om bemoedigd te worden liefde in onszelf naar boven te halen. Ik geef regelmatig cursussen van het Deugdenproject die helpen dit in de praktijk te gaan brengen. Zie mijn website. Ook kan je mijn boek: "De Kracht van het Bestaan" bestellen als je meer wilt lezen over dit onderwerp.

De dualiteit: het gemis aan liefde kan een krachtige motivatie worden. Mensen die door dit gemis ervaren hoe belangrijk liefde is, hebben een enorme kracht en vermogen in zich om onvoorwaardelijk lief te hebben. De Bachremedie ‘Chicory’ helpt om dit te ontwikkelen en de pijn van het gemis te verzachten.

Groeien is niet makkelijk maar altijd mogelijk! Laat liefde aanwezig zijn in je leven, haal het in jezelf en anderen naar boven, het is een keuze!!!

Geen opmerkingen: