donderdag 7 juni 2012

Blijf bij je ware Zelf


In het vorige blog heb ik verteld wat ik heb ervaren. Hoe meer bewust we worden, hoeveel meer we inzien dat we nog kunnen groeien. Ik wil graag het volgende stukje met jullie delen, dat ik al een aantal jaren (2009) eerder geschreven heb, toen ik de Bachremedies bestudeerde. Voor mijzelf en in mijn werk met anderen, helpt het mij altijd om weer even terug te gaan naar de mooie ontdekkingen die ik toen heb gedaan.

"Bloemen en planten weten wat ze zijn. Dat is misschien een grappige gedachte. Want alleen mensen doen zich anders voor. Ze misleiden zichzelf en anderen, waardoor hun ware aard verborgen blijft. De energie van Agrimonie, Duizendguldenkruid, Walnoot en Hulst, geeft ons de moed om te handelen naar onze ware aard. We hoeven ons niet beter en sterker voor te doen dan we zijn. Juist in onze kwetsbaarheid zijn we mooi en echt en vanuit die unieke schoonheid vinden we kracht om verbinding te maken met de ander.

De reden waarom we overgevoelig zijn voor de invloeden en ideeën van anderen, heeft vaak te maken met het gevoel niet goed genoeg te zijn. Dit kan bewust zijn, maar is heel vaak ook onbewust aanwezig. Het is het niet geheel kunnen accepteren van de negatieve kanten in jezelf. Ook hier moeten we leren vrede te sluiten met dualiteit! Het klopt wel, we zijn nog niet goed genoeg, maar we zijn aan het leren!

We bezitten allemaal eigenschappen die twee kanten hebben. Sommigen zijn doorgeslagen naar de negatieve kant. Dat is soms moeilijk te erkennen, maar als we er toch naar willen kijken, kan het ons een goed leermoment bezorgen. We hoeven onszelf niet naar beneden te halen als we negatieve dingen in onszelf ontdekken, maar kunnen dit ook als een mogelijkheid zien om deze te veranderen.

We zijn allemaal aan het oefenen om onze eigenschappen/deugden in balans te krijgen. Als we nog niet genoeg kracht hebben in een bepaalde deugd, komt het er vaak heel verkeerd uit, en bereiken we soms zelfs het tegenovergestelde van wat we hadden beoogd. Denk bijvoorbeeld eens aan vastberadenheid, dat is een deugd die iedereen wel graag onder de knie zou willen hebben. Als kind al zijn we daar al mee aan het stoeien en wordt het in de peuterfase al koppigheid genoemd. Omdat het goede vaak niet herkend wordt in onze pogingen, geven we het op. We maken de conclusie dat het geen goede eigenschap is. Hiermee wijzen we onszelf af. Eigenlijk bestaan er geen goede of slechte eigenschappen, ze kunnen het namelijk beiden zijn. We moeten er een evenwicht in vinden.

Iemand die goed voor zich zelf kan opkomen, noemen we assertief, maar als dit zonder tact en met enige felheid gepaard gaat, noemen we hem of haar snel kattig of iemand met een grote mond. Het gaat hier dus om de balans. Vaak zijn er andere deugden bij nodig om deze te verkrijgen.

Bachremedies helpen ons, ze overspoelen ons met de ware aard van de eigenschap die we aan het oefenen zijn, waardoor we deze sneller in onszelf kunnen her- en erkennen. We zijn allemaal een schatkamer vol met bijzondere eigenschappen, de ene wat meer ontwikkeld dan de ander. Je ware aard is datgene dat jou zo speciaal maakt. Een combinatie van deugden en ondeugden die je nog te ontwikkelen hebt tot deugd. Laat je niet afleiden door wat je nog niet bent of hebt, je hebt het al in je en je mag oefenen. Juist de expressie van de negatieve kant van een deugd in jezelf geeft je de mogelijkheid te ontdekken dat dit de deugd is die jouw ziel onder de knie wilt krijgen. Het is een onderdeel van jouw aard. Wanhoop dus niet; als je jouw focus legt op de positieve kant van deze deugd, zal zij vanzelf gaan groeien. Dat is namelijk een wetmatigheid. Waar je de focus op legt, groeit! Kijk naar wat er is en het wordt meer! Dit geldt ook voor het negatieve, dus pas op.

We zijn allemaal prachtige mensen, als je beseft dat je leren mag en daarvoor gaat. Laten we gehoor geven aan die impulsen die vertellen dat er altijd groei mogelijk is EN laten we luisteren naar de stem die in ons zegt: "blijf bij jezelf en weet dat je het in je hebt!"

Geen opmerkingen: