zondag 10 juni 2012

Een eigen willetje

Het volgende kruid heeft haar eigen willetje! De vele bloemen openen zich alleen als het mooi weer is. Haar bijzondere eigenschap is dan ook wilskracht om zichzelf te zijn. Jezelf neerzetten is alleen maar mogelijk, als je weet wie je bent. En hoeveel je waard bent. Ik vergeet dat zelf ook wel eens.

Duizendguldenkruid (Centaury) kreeg zijn naam vanwege de waarde die de mensen gaven aan dit bijzondere geneeskruid dat leverkwalen kan beteren, ook dacht men dat dit kruid een bescherming zou geven tegen boze geesten. Niet zo gek gedacht, omdat de energie van Duizendguldenkruid ofwel Centaury je kan helpen los te komen van de onderworpenheid die je voelt voor mensen die je sterk beïnvloeden. Als je erg fijngevoelig bent, kan dit je onzeker en kwetsbaar maken.

Het sprookje Assepoester is een klassiek voorbeeld hiervan, het was altijd mijn lievelingssprookje! Herkende ik mezelf hierin? Misschien voelen we ons allemaal wel eens zo. Thuis of op ons werk. Het gaat over een begaafd, maar vooral ook lief, meegaand en gewillig meisje dat door haar stiefmoeder en stiefzusjes als huissloof wordt gebruikt. Door haar sterk ontwikkelde hulpvaardigheid doet ze haar taken zonder mopperen, maar geen enkele waardering komt er terug. Sterker nog, wat ze ook doet en hoe goed ze het ook doet, het maakt niet uit, ze krijgt stank voor dank. Ze wil zo graag erkend worden als één van hen, maar wordt keihard uitgelachen als ze dat voorzichtig gelooft. Het wordt tijd dat ze bewust wordt hoe bijzonder ze is en hoeveel er van haar gehouden wordt. Haar Petemoei troost haar als alles verloren lijkt, laat haar de mogelijkheden zien en maakt haar ook bewust van haar eigen verantwoordelijkheid. Assepoester voelt zich gesterkt door haar liefde en aandacht, neemt de geschenken aan en belooft op de tijd te letten die haar is gegeven. Na die magische nacht lijkt alles bij het oude te blijven, maar dat is maar schijn. Assepoester weet nu wat ze waard is en heeft haar schoentje als bewijs dat het niet allemaal een droom was. Ze komt voor zichzelf op als ze het schoentje wil passen en met grote waardigheid verlaat ze haar stiefmoeder en stiefzusjes om met haar prins naar het paleis te gaan. Ik denk dat de prins zich geen beter echtgenote kan wensen, haar bijzondere deugden van hulpvaardigheid en toewijding worden nu in dienst gesteld van het volk. Als geen ander weet ze dat je anderen niet helpt als je altijd maar gelijk aan hun wensen voldoet. Verantwoordelijkheid is een deugd die iedereen moet aanvaarden, want door alles voor een ander op te lossen, wordt hun leerproces alleen maar vertraagd.

De bachremedie ‘Centaury’ is als een petemoei die je bekleedt met de waardigheid die bij je hoort. Die waardigheid hoef je niet te verdienen, het is een cadeau dat je toekomt. Maar vergeet niet dat je om 12 uur thuis moet zijn! Of met andere woorden, je bent zelf verantwoordelijk voor wat je met dat cadeau doet, dus gebruik het goed! Als je zelfbewust bent en je bijzondere gaven ten dienst stelt om de ander te versterken, zal je zelfvertrouwen alleen maar groeien. Laat je behulpzaamheid geen vlucht worden voor de taken die je zelf hebt te vervullen in dit leven. Anderen helpen is goed, maar je bent er niet voor om de dromen of het leven van een ander te leven of te vervullen. Iedereen heeft de verantwoordelijkheid zijn of haar eigen werkelijkheid te creëren. Jij dus ook! Laat je niet leven, neem je leven in eigen hand. Kom op voor wat belangrijk is voor jou! Als je moet wachten totdat anderen je erkennen en bevestigen in dit leven, zal je veel kostbare tijd verspillen. Je bent al veel waard! Geef je bijzondere gaven alleen als je het zelf echt wilt en als mensen het niet waarderen, haal jezelf dan niet naar beneden door hen te geloven. Het is vooral jammer voor hen, dat zij het cadeau niet openen of naar waarde schatten.

Het is belangrijk om nu jezelf dienstbaar te zijn door duidelijke grenzen voor jezelf te definiëren. Dit doe je door te kijken welke eigenschappen je nodig hebt om bij jezelf te blijven en je niet te laten overrompelen door andermans hulpvragen. Het is belangrijk om bewust JA te gaan zeggen en te begrijpen dat soms NEE de beste optie is voor zowel jezelf als de ander. Wat heb je daar voor nodig? En wat wil je bereiken? Ik heb twee reflectiekaarten gekozen: assertiviteit en waardigheid, omdat ze net als de bachremedie Centaury helpen ondersteunen in dit proces.

Nog een leuke oefening tot slot: Probeer nu zelf drie tot vijf deugden of karaktereigenschappen te vinden, die je kunnen helpen je grenzen te omschrijven, zodat je in je eigen kracht kan blijven. Ze kunnen ankers worden en je helpen vasthouden aan de doelen die je jezelf hebt gesteld.




Geen opmerkingen: