maandag 14 januari 2013

De relatie tussen basisbehoeften en negatief gedrag

We hebben soms last van het negatieve gedrag van onze kinderen of van de mensen waarmee we omgaan. Wellicht ook van dat van onszelf, als we heel eerlijk naar onszelf kijken ;-)

Waar komt dat negatieve gedrag vandaan?
Het is belangrijk om daar inzicht in te krijgen. Ik hoop dat ik daar behulpzaam in kan zijn door mijn en Fiona Brouwers ideeen daarover te delen, ik ben erg enthousiast over haar boek: "Ik ben een goede relatie!"

HONGER NAAR LIEFDE
Ieder mens heeft naast zijn positieve eigenschappen ook zijn eigen specifieke pakket negatieve eigenschappen, (ik noem ze ook wel eens ons beschermingsgedrag of onze afweermechaniek) de één wordt dominant, afstandelijk of gedraagt zich aanvallend. Een ander wordt cynisch, doet minachtend en luistert niet meer.
Sommige manieren ervaren we niet direct als negatief, bijvoorbeeld vleierij, behulpzaamheid en flirten. Totdat het opdringerig wordt!
Ons negatieve gedrag levert ons wel wat op, anders zouden we het niet laten zien. We dwingen met dit gedrag acceptatie, begrip, aanmoediging of een van de ander 12 basisbehoeften (uitingen van specifieke liefde) af bij anderen. Maar onze geestelijke honger kan niet op deze manier worden vervuld. Gestolen goed, gedijt niet... Of koekjes stillen niet echt je honger, het is even lekker maar het bevredigt niet, je blijft zoeken. Korte termijn oplossingen werken niet en worden vaak verslavend daardoor.

Als je je niet gewaardeerd, geaccepteerd, aangemoedigd of begrepen voelt, doet dat pijn en ervaar je een leegheid. Dit gevoel probeer je soms op te vullen met troost die die pijn even kan verdoven. Omdat je vaak niet weet hoe je die pijn of dat onvervulde gevoel van BINNENUIT moet aanpakken, zoek je troost buiten jezelf. Dat doe je met dingen die je prettig of lekker vindt en die wel binnen je bereik liggen, zoals: alcohol/tabak, drugs, seks. Maar ook eten, winkelen, sporten, cursussen, gokken, tv-kijken, facebooken, gamen en gezelschap zoeken.
Die laatste dingen lijken misschien normale dingen om te doen, maar als je ze steeds nodig hebt als troost om de leegte niet te voelen, nemen ze andere vormen aan!

12 BASISBEHOEFTEN
Toen we geboren werden, hadden we ineens heel veel behoeften die niet automatisch werden vervuld. De behoefte aan lucht, drinken, eten, beweging, rust en warmte, uitten zich in honger en dorst, kou en pijn. Deze signalen waarschuwen dat er iets nodig is! We gingen huilen om dat kenbaar te maken. Naast deze lichamelijke behoeften hadden we ook behoefte aan informatie, leren, dingen begrijpen, uitwisselen van informatie en het ordenen van het geleerde. Dit zou je mentale behoeften kunnen noemen. In onze westerse maatschappij wordt er veel gedaan om ouders van het kleine kindje te begeleiden in al deze behoeften.
Maar...
Welke behoeften hebben we dan nog meer? Juist: LIEFDE. Dit is onze geestelijke behoefte!
Maar op geestelijk gebied komt er vaak een kink in de kabel. Daarin zijn er bijna geen preventieve dienstverleners! Zelf probeer ik me wel als zodaning in te zetten. Opvoedondersteuning hoeft niet alleen als er iets mis is! Maar ja, als er problemen komen, wordt er achteraf hard geprobeerd dingen recht te trekken, want negatief gedrag wordt door iedereen als onprettig en veelal als onacceptabel gezien. Voor mij is het eigenlijk eerder een signaal, waar we goed op in moeten spelen. Iets wat een gevolg is van een probleem, niet het probleem zelf. Een behoefte die moet worden vervuld.

Er zijn 12 basisbehoeften die dit gemis in liefde wellicht wat duidelijker maken:
Aanmoediging, acceptatie, begrip, bevestiging, bewondering, erkenning, geruststelling, goedkeuring, respect, vertrouwen, waardering en zorg

Als Gezins- en kindercoach werk ik eraan om deze behoeften inzichtelijk te maken. Neem eens contact met me op als je vragen hebt! Je kan me ook vinden op www.gezinscoach-online.nl

LEEGHEID OPVULLEN
Toen we klein en afhankelijk waren, hadden we de verzorging én liefde nodig van onze ouders. Als het goed is, zorgden zij dus ook voor onze geestelijke behoeften, zo goed als ze konden. Onze energie en aandacht was vooral nodig om lichamelijk en mentaal te groeien en dit deden we zo goed als we konden met datgene wat ons werd aangeboden. Nu we volwassen zijn, zijn we zelf verantwoordelijk om zowel lichamelijk, mentaal en geestelijk onze behoeften tegemoet te komen. Op geestelijk niveau kunnen we ook die liefde niet meer voldoende van anderen krijgen. (Al denken/hopen we dat misschien nog vaak wel.) Onze leegheid kan in volwassenheid alleen opgevuld worden door onszelf, en daar is persoonlijkheidsontwikkeling en bewustzijn van onze behoeften voor nodig. Alle andere pogingen die we doen om het van anderen te krijgen/eisen, zal niets uithalen! Dit is iets wat vaak niet wordt begrepen en waardoor negatief gedrag moeilijk te veranderen is.

Een zelfstandige volwassene worden, is niet gemakkelijk, vooral niet als je al een achterstand hebt opgedaan. De meesten kinderen hebben niet voldoende de liefde en de aandacht gekregen, die nodig was. Dit komt omdat onze ouders niet in staat zijn geweest om altijd de onvoorwaardelijke liefde te geven, die nodig is, vaak omdat ze zelf ook een gemis hebben. Die leegheid die je ervaart doet pijn: geestelijke pijn en die worden vertaald in ons lichaam als emoties. Emoties hebben het doel om tot actie te komen. Als we dat onbewust doen dan reageren we direct, zonder dat we begrijpen waarvoor de emotie dient. Als we bewust worden en herkennen dat we een specifieke emotie hebben die een specifieke behoefte of wens wil uiten, dan kunnen we pas kiezen hoe we zullen reageren. Het bewustzijn van die emotie, de observatie en de keuze van de reactie, dat proces heet gevoel!

Als je zegt: ik voel dat ik bang ben, betekent dat nog niet dat je al besloten hebt hoe je daarop zal reageren. En dit op zich is uniek, alleen mensen kunnen dit gevoel ervaren, dieren niet. Wij hebben de keuze om bewust te zijn, wij kunnen de emotie vaststellen en leren begrijpen! En daardoor kunnen we ook ander gedrag laten zien. Dit kan je persoonlijkheidsontwikkeling noemen. We komen uit ons automatisme en afweermechaniek. We groeien en kiezen bewust om diegene te zijn, die we willen zijn. En ja, daar is wel wat moed voor nodig! Maar het is heel erg de moeite waard, dat kan ik je verzekeren!

Heb je vragen of opmerkingen, deel ze dan! Ik kijk uit naar jullie reacties!





1 opmerking:

Unknown zei

Ik had nooit gedacht dat ik ooit weer van mijn herpes zou genezen, ik heb sinds juli vorig jaar herpes, tot ik op een dag op internet op zoek ga naar iemand die een getuigenis aflegt over hoe Dr. Ogala hem helpt zijn herpes te genezen met zijn natuurlijke kruidengeneeskunde, ik was zo verrast toen ik de getuigenis zag, en ik moet ook contact opnemen met de kruidendokter (Dr Ogala) via zijn e-mail die de dame aanraadde aan iedereen die ook hulp nodig zou kunnen hebben. Ik ben deze man van harte dankbaar omdat hij mijn gezondheid heeft hersteld en mij weer een gelukkig mens heeft gemaakt. Iedereen die mogelijk met hetzelfde probleem wordt geconfronteerd, dient vriendelijk contact op te nemen met Dr Ogala via e-mail: ogalasolutiontemple@gmail.com of WhatsApp +2349123794867