zondag 18 april 2010

Als een vis in het water!

De kracht van water ligt in de eigenschappen innerlijke vrijheid en aanpassingsvermogen. Daar kan je je vast wel een voorstelling van maken, als je aan een bron denkt die is ontstaan door de verzameling van water, die allerlei wegen heeft gelopen, alvorens daar te zijn. Op het eerste gezicht lijken vrijheid en aanpassingsvermogen elkaars tegenpolen. Hoe kan je vrij zijn, terwijl je jezelf toch aanpast? Bronwater laat zien dat dit kan. Juist door zichzelf aan te passen is het vrij! Door de natuurlijke weg en stroom te volgen kan het zich onverhinderd verzamelen en weer verder gaan. Het moedigt ons aan om met de stroom van het leven mee te gaan en open te staan voor de verrassende wendingen in ons leven. Nog een mooie eigenschap van water is dat het zich altijd verzamelt en daardoor steeds groter kan worden in zijn stroom en kracht. De mens die, naast zijn grote idealen, volledig openstaat voor nieuwe ideeën en inzichten, bereikt zo, met vreugde, eerder en gemakkelijker zijn doel dan iemand die star vasthoudt aan zijn idee en de manier waarop dit bereikt zou moeten worden.

Toch in de praktijk is het ‘met de stroom mee gaan’ niet zo gemakkelijk als het lijkt. Mensen streven vaak onrealistische idealen na, want perfectionisme komt vaak voort uit zelfverwijt het niet goed genoeg te doen. Je ontzegt jezelf de vreugde die alle dingen de moeite waard maakt, door jezelf aan strakke banden te leggen om een ideaal te bereiken. Met de stroom meegaan, betekent niet dat je er geen eigen ideeën op na mag houden en dat je je moet laten leiden en beïnvloeden door je emoties, de omstandigheden of andere mensen. De stroom die je moet volgen, wordt je door je innerlijke bron duidelijk gemaakt. Je kunt jezelf in een keurslijf snoeren, maar dat verandert je omvang niet. Echte verandering kan alleen van binnenuit komen. Als je geestelijk groeit, dan zal het gevolg ook in je dagelijks leven en handelen zichtbaar worden. Andersom werkt het gewoon niet. En de mate waarin je vreugde ervaart in de dingen die je doet is daar een graadmeter voor.

Als innerlijke verwijten je dwingen een leven te leiden van opoffering en starre principes, die tot meer perfectie leiden, ben je echt toe aan Bach’s Rock water remedie. Je grote zelfdiscipline kan je dan beter inzetten door de theorie aan de praktijk te toetsen en open te blijven staan voor verbetering van je levenskwaliteit. Hierdoor zal je veel gemakkelijker je idealen bereiken en wordt je automatisch een levend voorbeeld voor anderen.

‘Waar een wil is, is een weg’ is voor mij een gezegde dat mij meestal aanmoedigt om door te gaan. Daar is ook niets mis mee, maar soms wordt onze wil niet geleid door onze innerlijke gids, maar door ons ego. En dan raken we de weg toch echt wel kwijt!
Ik denk dat met willen, een verlangen hebben, wordt bedoeld. Een verlangen komt meestal van binnenuit. Zodra we met ons willen, dwang gaan uitoefenen, gaan we de mist in. Dwang is de tegenpool van innerlijke vrijheid en ons vermogen creatief te zijn. Dit creatief zijn is een aanpassingsvermogen dat vreugde en motivatie brengt. Het is belangrijk om je open te stellen voor die vreugde en de dingen en ideeën de gelegenheid te geven om zich te ontwikkelen. Dan komt er vanzelf een weg die moeiteloos je verlangen tegemoet komt, zoals water dat zich altijd verzamelt om weer verder te kunnen stromen.

In de andere bachremedies wordt de energie van de bloesems en de bloemen overgedragen aan het bronwater, door warmte toe te voegen door middel van de zon of door middel van koken. Water heeft namelijk een enorm vermogen om stoffen te ontvangen en mee te nemen als drager. Maar op zichzelf is het ook heel krachtig, vooral als het nog niet vermengd of vervuild is met andere stoffen. Deze kracht moet Edward Bach ook zijn opgevallen, vandaar dat dit ook een remedie op zichzelf is geworden.
Dit gegeven is ook op een symbolische manier van belang. Er schuilt grote kracht in een ieder op zich. Al deze prachtige eigenschappen kunnen we met elkaar delen en samen gebruiken, maar: vergeet niet om deze eigenschappen ook voor je eigen groei in te zetten! Deze krachten komen van binnenuit en roepen naar je. Ze willen erkend worden en maken je innerlijk vrij. In mei start ik weer een deugdenprojectcursus: Haal het beste uit jezelf en anderen. Ik zal daar dan wat dieper op in gaan. Het is bijzonder om jezelf te leren kennen als een uniek persoon en te voelen wat voor jou goed is en wat niet. De bachremedie ‘Rock Water’ kan je daar ook bij helpen. Door zuiver aan te voelen wat je innerlijke gids wil vertellen, kan je zonder dwang de weg vinden die leidt tot een meer voortreffelijk leven.

Als deugd heb ik onafhankelijkheid gekozen omdat ik deze eigenschap vind passen bij het positieve gevoel dat Rock Water oproept. Door de realiteit onder ogen te zien ben je onafhankelijk en innerlijk vrij en voel je je als een vis in het water! Je weet wat je waard bent en hebt respect voor je eigen zijn. Je past je aan als je voelt dat je innerlijk geroepen wordt een andere weg in te slaan en gaat zo mee met je eigen stroom.

Geen opmerkingen: