zaterdag 3 april 2010

Lentekriebels

De lente is in volle gang en de natuur gaat helemaal open voor de heerlijke zon die haar kracht elke dag meer laat voelen. We vieren Pasen, het nieuwe leven dat ons is gegeven!
Ervaren wij deze openheid en vreugde ook?


Volgens Edward Bach, waar ik jullie dit jaar wel meer over zal vertellen, is de belangrijkste factor voor gezondheid het bezitten van levenslust, vreugde in de reis die we hier op aarde maken. Echte vreugde vinden we in vooruitgang en als we ons openstellen voor alles wat het leven ons te bieden heeft. We kunnen leren van tegenstellingen en onze fouten als leermomenten herkennen. Oei… ik groei, kunnen we dan aan de lijve ondervinden. We kunnen ook leren van andere mensen, die ons vaak een spiegel voorhouden, waardoor we onszelf beter leren kennen. Als we open staan zullen we ervaren dat er steeds weer nieuwe dingen ons zullen verrassen.

Bach schrijft in zijn boek Genezing door Bloemen: “Naarmate we deze kwaliteit (open staan) in onszelf ontwikkelen, zullen wij ontdekken dat wij het vermogen terugkrijgen, vreugde te scheppen in de geringste voorvallen, terwijl gebeurtenissen die wij vroeger als alledaags en eentonig ervoeren, nu kansen worden voor onderzoek en avontuur.”

De reden waarom Bachbloesemremedies werken, is omdat ze de tegenpool van je negatieve gemoedstoestand belichamen. Aangezien alles een samengesteld geheel is, breng je evenwicht door jezelf te overspoelen met het tegenovergestelde gevoel. Dit kan alleen als het een authentiek gevoel is, iets wat de ziel herkent als van zichzelf. Daarom moet het ook van binnenuit naar boven komen en kan het niet van buitenaf toegevoegd worden.

Deugden werken net zo. (zie www.deugdenproject.nl) Als een soort katalysator die het potentieel in jezelf wakker maakt en je helpt herinneren hoe je ook kan zijn. Dit ontwaken brengt zoveel energie met zich mee, dat er een transformatie in gang wordt gezet. Linda Kavelin Popov heeft het prachtige boek Adempauze geschreven. Het is de basis van de cursus Leven in Balans, die 21 april in Almere zal starten en ik als begeleider van het Deugdenproject™ mag gegeven. Je leert tijd te nemen om op adem te komen, even rust, om te voelen dat je echt leeft! Laat je niet leven, maar leef bewust en sta open voor vreugde!

Vreugde, blijmoedigheid en optimisme zijn de tegenpolen van zwaarmoedigheid en diepe melancholie. Deze positieve eigenschappen vinden we in de bloem Herik en de bachremedie ‘Mustard’. Als je gevangen wordt door een gevoel van depressiviteit, dat je soms zomaar overvalt en wat je totaal niet kan begrijpen, dat je bij jezelf weg lijkt te halen en je in een isolement brengt, waaruit je jezelf niet kan bevrijden, dan is deze remedie een prachtige hulp. Het geeft je de mogelijkheid om donkere zinloze dagen te transformeren in een zinvol proces. Deze energie van levensvreugde haalt je uit een boze droom. ‘Mustard’ vrolijkt je op, waar niemand dit kan en geeft je toegang tot het verlangen één te worden met je moeilijkheden, die ook mogelijkheden zijn en helpt je beseffen dat verdriet er mag zijn als onderdeel van het geheel.

Vreugde en verdriet horen bij elkaar. We kunnen het ene niet ervaren zonder te weten van de ander. Als je de tegenstellingen van het leven kunt gaan zien als een mogelijkheid tot groei en beseft dat je altijd de keuze hebt om het leven te aanvaarden zoals het is, zal de schoonheid van de tegenstelling zich aan je openbaren. Je zult kracht krijgen om vertrouwen in te zetten, zodat je de angst van het donkere moment kan overwinnen.

Winterdepressie was afgelopen maanden een veel gehoorde klacht, vooral vanwege de lange koude winter die nu achter ons ligt. De lente heeft ook nog wel donkere en natte dagen, maar geen reden voor de natuur om het hoofd te laten hangen! Het is juist onderdeel van het proces van groei!

‘Vreugde is een innerlijke bron van vrede en geluk (…) Vreugde komt wanneer je trouw bent aan een zinvol doel.’ (zie reflectiekaart Vreugde bij deugd van de week: www.actonvirtues.nl)

Vreugdevolle groeten,
Annette

Geen opmerkingen: