maandag 26 april 2010

Vergeven, een kado aan jezelf

Als iemand dingen over je zegt, die niet waar zijn, voelt dat erg vervelend. Daar kan ik zelf over meepraten. Het kan behoorlijk zeer doen. Ja, weer een leermoment! Maar meestal hebben we daar geen zin in. Groeien is niet altijd zo fijn.

Doordat we het belangrijk vinden wat anderen over ons denken, omdat onze eigenwaarde daar toch meestal wel aan vast zit, gaat onze ego opspelen als beschermheer van onze waarde. Dat lijkt heel nobel, maar maakt de situatie eigenlijk moeilijker. De waarde van jezelf wordt niet bepaald door anderen, maar door jezelf!

Doordat je je rot voelt, ga je in de verdediging alsof het waar zou zijn wat de ander van jou te zeggen heeft. Maar negatieve woorden zeggen vooral iets over (de pijn van) de persoon die ze uit.

De energie van de Bachremedie Grove Den of Pine helpt je om jezelf te vergeven en je fouten, tekortkomingen en vergissingen te accepteren. We projecteren deze vervelende dingen meestal op anderen als de pijn te groot wordt. Zo geven we de ander de schuld van onze pijn. Pine maakt je duidelijk dat te hoge eisen aan jezelf stellen niet gelukkig maakt. Je bent gewoon goed zoals je bent. Toch heb je als mens natuurlijk wel je verantwoordelijkheden, maar meer dan je best doen, is niet mogelijk. Iedereen maakt fouten en mag daar van leren. Je bent niet verantwoordelijk voor de daden van een ander.

Maar soms voel je dit allemaal niet zo duidelijk. Je trekt alle schuld naar je toe, zelfs als je het niet eens hebt gedaan. Schuldgevoel is zo een enorm overheersend negatief gevoel, dat ons hele leven kan gaan beheersen. Het ontneemt je gevoel van bestaansrecht. Maar luister: je hoeft je niet te verontschuldigen voor wat je bent of doet, juist door fouten te maken ontstaat er verandering en groei. Het is de bedoeling dat je fouten maakt, hoe gek dat misschien ook klinkt. Want als je jezelf niet kan leren vergeven, is het onmogelijk om een ander te vergeven en onvoorwaardelijk van hem of haar te leren houden.

De Christelijke verlossingsleer helpt wellicht in te zien dat er voor alle schuld al betaald is. We hoeven het alleen maar te accepteren. Dan zijn wij vrij en kunnen we leven! Geloof je daar niet in, dan kan je misschien bedenken dat vergevingsgezindheid, in veel gevallen, je enige redding is. Jezelf hiervoor willen openen is de sleutel. Vergeving is een bijzonder kado!

We zijn allemaal zo verschillend en iedereen heeft zijn eigen manier, je mag zijn zoals je bent en anderen dus ook! Acceptatie is de eerste stap. Die acceptatie kan vergevingsgezindheid naar boven brengen, je kan dan zonder zwaar hart je weg vervolgen. En anderen beter begrijpen.

In het Deugdenproject™ leren we met begripvolle woorden te spreken door deugden te erkennen en benoemen en op leermomenten anderen daarmee aan te moedigen. Daardoor spreek je zielskwaliteiten aan, die hierdoor kunnen opbloeien. De focus wordt gelegd op wat je wilt bereiken. Het deugdenproject™ stelt dat als we het beste in onszelf en anderen naar boven halen door de eigenschappen te noemen die we zien en/of nodig hebben, we meer vrede kunnen ervaren. Vrede met jezelf en anderen. Vergeving is een belangrijke eigenschap hierbij.

Als gezins- en personal coach heb ik ervaren dat het vergeven van jezelf en anderen de eerste stap is tot bewustwording en verbetering. Vergeven is niet gemakkelijk, maar het begint met het een kans te geven. Vergeving maakt je hart weer vrij. En de bachremedie ‘Pine’ kan je hierbij helpen. Omdat je door het innemen van Pine de negatieve cirkel van schuld en wrok kan doorbreken, wordt het omgepoold tot de bijzondere energie van vergevingsgezindheid en barmhartigheid. Met deze krachtige energie ben je instaat om ook anderen te helpen deze transformatie te maken. En het is altijd weer een wonder als dat gebeurt!
Vrede en liefde worden hierdoor hersteld.

Geen opmerkingen: